En İyi Adisyon Yazılımı Nasıl Seçilir?

  • Blog
  • En İyi Adisyon Yazılımı Nasıl Seçilir?
En İyi Adisyon Yazılımı Nasıl Seçilir?
Kafe ve restoran adisyon yazılımları ve programları, pek çok farklı seçeneğe sahip. İşletmenize en uygun olanı seçmek çoğu zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki mekanınıza en uygun otomasyon çözümünü nasıl seçebilirsiniz? Bu yazımızda seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlara değiniyoruz. 

Adisyon Yazılımları/Programları Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kafe ve restoranların günlük operasyonlarında en çok kullanılan ve kalitesiyle gelirin artmasına yardımcı bile olabilecek Adisyon yazılımları büyük öneme sahip. Peki adisyon servisi seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Adisyon yazılımı ve servisi arasındaki farklar neler? Kiosk gerektiren, büyük yatırım bedellerine sahip adisyon uygulamaları dışında sektöre yeni nesil adisyon servisi de yer alıyor. Kolay kullanım, eğitim gerektirmeme gibi en temel ve basit özelliklerin yanında; iyi bir adisyon servisi gelirinizi artıracak öneriler de sunabiliyor.

1- Çalışma Şekli: Kiosk, yazılım, bulut servisi

Piyasadaki geleneksel adisyon çözümlerinin pek çoğu kiosk kullanımını zorunlu tutuyor. İlk satın alma maliyeti, bakım ve arıza gibi unsurlar kiosk'ları satın alırken düşünülmesi gereken konular arasında yer alıyor. Kiosk sistemleri dışında yazılım/program olarak sunulan adisyon çözümleri de bulunuyor. Genellikle mekanınızdaki bir bilgisayarı yerel ağ sunucusu olarak kullanan bu sistemlerde farklı cihazlarda çalışabiliyor. Bu sayede daha düşük maliyetlerle terminal cihazları olarak eski telefon veya tabletleri kullanabiliyorsunuz. Ancak, sunucuda yaşanabilecek sorunlar, tüm sistemin çalışmamasına neden olabiliyor. Yerel ağda çalışan sunucular için güvenilirlik ve teknik servis büyük önem taşıyor. Üçüncü tip ise adisyon servisleri. Bu servisler, internette bulut üzerinden çalışıyor. Sektörde artan alternatiflerle her geçen gün daha da popüler olmaya başlıyorlar. Bu çözümlerde genellikle hiçbir cihaz sınırlaması bulunmuyor. İnternete bağlanabilen her cihazdan kullanılabiliyor. Verileriniz bulutta güvenle saklanıyor ve istediğiniz yerden mekanınızı yönetebiliyorsunuz. Bu üç sistemden mekanınıza ve bütçenize en uygun olanları sıralayarak araştırmaya başlayabilirsiniz. 

2- Kolay Kullanım ve Eğitim

Personel değişiminin diğer sektörlere göre görece daha fazla olduğu yeme-içme sektöründe kullanılan yazılımın kolaylığı da önem taşıyan faktörler arasında yer alıyor. Yeni başlayan personelinizin kullandığınız adisyon sistemine alışması ve hatasız bir şekilde kullanması, operasyonlarınızın sorunsuz devam edebilmesi için oldukça önemli. Eğitim süreci sonrasında da dona, çökme gibi sorunların yaşanmaması, hızlı sipariş girilip doğru bir şekilde takip edilmesine de dikkat edilebilir. Bu nedenle kolay kullanıma sahip ve eğitim sürecinin en az olduğu alternatifleri listenizde ön sıraya çekebilirsiniz. 

3- Raporlar 

Gün sonu raporu, Z raporu gibi temel raporların doğru ve hızlı bir şekilde alınabilmesi tüm servislerin karşılaması gereken özellikler arasında. Ancak, gelişen teknoloji ile birlikte daha gelişmiş raporlar oluşturulabilmesi de mümkün. Mekanınızı daha detaylı bir şekilde analiz edip, gelirinizi artıracak optimizasyonları bu raporlar sayesinde yapabilirsiniz. Zamanında teslim edilmeyen siparişler, performans raporları, saat bazlı yoğunluk takibi gibi unsurlara ek olarak bazı alternatiflerde analiz araçları da sunulmakta. Gelişmiş raporlar sayesinde mekanınızı daha verimli şekilde yönetebilir, daha az stok ile daha etkin çalışabilirsiniz. 

4- Uzaktan Yönetim ve Çoklu Mekan Yönetimi

Stok durumunuzu ve o günkü gelirinizi mekanınızda olmadan da takip edebilmeniz yeni nesil teknolojiler sayesinde mümkün. Mekanınız hakkındaki tüm detaylar, birkaç tık ile mailinize ve telefon ekranınıza düşebiliyor. Tabii birden çok mekana sahipseniz işiniz daha da karmaşık olabiliyor. Bu karışıklığın önüne geçmek için birden çok mekanı toplu olarak yönetebilen seçenekleri de değerlendirme listenize alabilirsiniz. Çoklu mekan yönetimi ve uzaktan yönetim özellikleri genellikle birlikte sunulan tümleşik özellikler olarak sektörde kendisine yer ediniyor. 

5- Fiyat 

Tercih ettiğiniz sistemin çalışma şekli ve sunduğu özellikler tabii ki fiyatı doğrudan etkilemekte. Ancak adisyon fiyatları sistemler arasında büyük farklar gösterebiliyor. Örneğin; kiosk bazlı sistemler sahip oldukları donanım gereklilikleri nedeniyle sadece yazılım hizmeti sunan adisyonlara göre daha farklı bir fiyatlandırmaya sahip olabiliyor. Dijital dünyanın imkanlarından yararlanan hizmetleri tercih ettiğinizde ise fiyatlandırma daha farklı bir yerde konumlanıyor. 

Tabii ki adisyon otomasyon sistemi seçerken dikkate alınabilecek daha çok sayıda unsur var. Bunların hepsini dikkatli değerlendirmek ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümü seçmek ise göründüğü kadar zor değil.